Dev Cihan Sigorta - Kasko, Trafik Sigortası
Şarbon Hastalığı Dev Cihan Sigorta
02/Eylül/2018

Dev Cihan Sigorta

Admin

 ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

ŞARBON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

GÜNCEL   saat 15:45 (02.09.2018)

 

Son günlerde gündemi meşgul eden şarbon hastalığı ile ilgili vatandaşlardan birçok soru gelmeye başladı. Bizde şarbon hastalığı ile kısaca sizlere bilgi vermek istedik.

 

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

 

Bacillus anthracis adlı bakteri sebep olur. Sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Bakteri yüksek sıcakta kolaylıkla ölmesine rağmen  hastalığa neden olan B. anthracis mikrobunun en önemli özelliği en zorlu fiziksel ve kimyasal çevre şartlarında son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir. Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının % 90’ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.

 

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR? ŞARBONUN ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deri Şarbonu, Akciğer Şarbonu,  Bağırsak Şarbonu:

Deri Şarbonu; Antraks sporlarının deri ile etkileşmesiyle oluşur. Kuluçka süresi 1-12 gündür. Belirtileri vücuda giriş noktalarında oluşan ağrı, sızı ve kabartılardır.

 

Akciğer Şarbonu; Sporların solunum yolu ile alınması ile oluşur. Kuluçka süresi 3-5 gündür. Belirtiler ateş, bitkinlik, yorgunluk, soluk alıp vermede güçlük gibi soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtilerdir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta komaya girerek ölür.

 

Bağırsak Şarbonu; Sporların yutulması ile oluşur. Kuluçka süresi 1-7 gündür. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir.

 

ŞARBON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Şarbon tedavisi; erken teşhis ve tedavi Şarbon hastalığında erken oldukça önemlidir. Erken teşhis ve tedavide yöntem kristal penisilin ve diğer antibiyotiklerdir. Özellikle akciğer şarbonunda yüksek dozda antibiyotik uygulanmaktadır.

 

Deri şarbonunda cerrahi müdahale söz konusu değildir. Ancak yaralar sürekli olarak pansuman tedavisi ile kontrol altında tutulur. Kişi koruma altına alınmalı ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde geç kalınmış tedavinin iyi sonuçlar vermesi imkansız olabilir.

 

Şarbonun bulaşmasına neden olan hayvanlar öldürüldükten sonra kireçle gömülür ve ortam karantinaya alınır. Bölge iyice yıkanarak çevredeki hayvanlara aşı uygulaması yapılmalıdır. Aksi halde gerekli önlemler alınmaması ve bölgenin karantina altında tutulmaması şarbonun başlarına da bulaşmasına neden olabilir.

GÜNCEL   saat 15:45 (02.09.2018)